• lun. dec. 4th, 2023

Cum se definesc niște proteze membre inferioare?

ByMarian

mart. 24, 2022
picor

Aveți întrebări legate de protezele membre inferioare? Sunteți pe cale să vă alegeți un asemenea dispozitiv de mers, însă din cauza varietății de pe piață vi se pare o decizie foarte grea? Doriți ca cineva să vă îndrume și să vă definească cele mai importante caracteristici a protezei membre inferioare? Noi în acest articol încercăm să vă împărtășim cele mai utile sfaturi.

Din câte am spus și mai sus, pe piața dispozitivelor de mers există o varietate foarte mare în rândul acestor proteze membre inferioare. Primul pas în luarea deciziei corespunzătoare este să clarificați nivelul de la care vi s-a amputat piciorul. Este important să decideți și tipul de fixare pe care l-ați dori. În alegerea potrivită joacă un rol important și patologia de care suferiți. În ultimul rând, trebuie să vă alegeți materialul din care să fie confecționată această proteză membru inferior.

Există proteze membru inferior de următoarele tipuri: proteză parţială de picior, proteză pentru dezarticulaţia de gleznă, proteză de gambă, proteză pentru dezarticulaţia de genunchi, proteză de coapsă modulară cu manșon, proteză de șold sau proteză parțială de bazin.
În ceea ce privește fixarea protezei, există următoarele opțiuni: prin intermediul centurilor, cu vacuum sau prin piele cu șiret.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate vă poate deconta protezele membre inferioare după ce depuneți un dosar la această instituție. Este important de știut că nu toate tipurile de proteze membre inferioare pot fi decontate. CNAS oferă decontarea înlocuirii acestor proteze membre inferioare după o perioadă de timp stabilită. Pentru a beneficia de această oportunitate aveți nevoie de recomandare de la medicul dumneavoastră de specialitate.

Este foarte important de specificat, faptul că CNAS-ul decontează înlocuirea protezei membru inferior pentru copii și adolescenți cu vârstă până în 18 de ani, la nevoie. Această decontare poate fi admisă după o recomandare medicală de către medicul specialist, conform căreia proteza a devenit deja mică, înainte de termenul de înlocuire, deoarece copilul este în creștere.